Wednesday, 8 January 2014

Sesi Persekolahan 2014 Bermula

Seperti Ibubapa lain, sekarang sibuk dengan urusan anak-anak ke sekolah, bagi aku dah wife merupakan pengalaman baru menghantar anak ke sekolah.. Sekarang kalau nak pergi bercuti, kena tengok kalender sekolah. dulu boleh lah cuti kan budak2.. 


Sebelum sekolah bermula, Sekolah Areena mengadakan placement test, (ujian saringan) . Tujuan saringan ini untuk melihat anak - anak yang boleh membaca dan tidak. bukan nak merendahkan motivasi anak-anak, cuma mungkin ada kelas khas bagi anak-anak yang belum pandai membaca..
Alhamdulillah, Areena ditempatkan di kelas A, tetapi aku dah ingatkan Areena, ujian hari tu adalah ujian pertama, lebih banyak ujian yang akan datang dan juga lebih susah, so dia kena belajar dari sekarang.


Ini kedudukan Areena, tetapi kedudukan ini boleh berubah, yang penting Areena kena belajar bersungguh-sungguh

Areena duduk di tengah2, yang beg 'pink' tu... itu kelas PJ dia.

Amsyar pulak, masih continue kelas montessori. Sekarang dia dah jadi senior. Alhamdulillah, Amsyar dah pandai sesuaikan diri di sekolah, cuma harapan aku kepada Amsyar, lebih banyak membaca dari bermain.
Observation aku kepada Amsyar.. dia dah boleh membaca, cuma dia kena berusaha lagi.. tapi kalau bab-bab matematik, dia memang cekap. dari 4 tahun lagi boleh kira 1 - 100. sekarang ni, dah mula berjinak2 kira duit... siap kumpul duit sebab nak beli jam harga RM6.00

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails